اثربخشی آموزش فعالیت‌های ادراکی-حرکتی بر تقویت کارکرد اجرایی و حافظه دیداری دانش آموزان دارای اختلال طیف اتیسم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه مدیریت آموزشی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران

2 استادیار، گروه مدیریت، ، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، ‌نیشابور، ایران

3 استادیار، گروه مدیریت آموزشی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران

4 استادیار،گروه روانشناسی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران

چکیده

زمینه و هدف: اختلالات طیف اتیسم بسیار فراگیر است و تمام جنبه‌های عملکردی کودکان را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش فعالیت‌های ادراکی- حرکتی بر تقویت کارکرد اجرایی و حافظه دیداری کودکان دارای اختلال طیف اتیسم بود.
روش پژوهش: روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه‌آماری پژوهش حاضر شامل تمامی‌کودکان 7 تا 12 سال با اختلال طیف اتیسم شهر مشهد بودند. با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس از بین کودکان با اختلال طیف اوتیسم 30 کودک 7-12 ساله با عملکرد متوسط انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15نفر) قرار گرفتند. گروه‌ها از نظـر سـن و بهـرة هوشـی همسـان انتخاب شدند. ابزار سنجش آزمون کانرز (2004) و آزمون حافظه‌دیداری کیم‌کاراد (1945) بود. گروه آزمایش به مدت 12 جلسـه 45 دقیقـه‌ای در جلسات آموزش فعالیت‌های ادراکی-حرکتی شرکت کردند. تجزیه و تحلیل داده‌ها توسط نرم افزارspss24 و با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس انجام شد.
یافته‌ها: نتایج تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش نشان داد که آموزش فعالیت‌های ادراکی- حرکتی بر تقویت کارکرد اجرایی و حافظه دیداری کودکان دارای اختلال طیف اتیسم اثربخش است.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان گفت: از جمله رویکرد آموزشی مفید در جهت تقویت کارکرد اجرایی و حافظه دیداری کودکان دارای اختلال طیف اتیسم، آموزش فعالیت‌های ادراکی حرکتی است.